Smykkeverket – et bærekraftig valg

Svada, tenker du kanskje, men dette mener jeg MYE om, i et videre perspektiv enn bare i forbindelse med miljø og naturvern. Men, altså…

Bærekraft for miljøet er selvfølgelig viktig

 • jeg forsøker i størst mulig grad å ta miljøhensyn i det daglige, ved blant annet å bruke sitronsyre i syrepotta mi istedet for andre mer miljøskadelige syrealternativer, og jeg har valgt smykke-esker som er miljøsertifisert.

 • jeg produserer alt i Norge, enten selv eller ved hjelp av norske samarbeidspartnere, så alt er kortreist 🙂

 • Men kanskje viktigere – ordentlige smykker, som er laget for å vare leeenge, er en motvekt til bruk-og-kast-mentaliteten, og her er vi dynamitt, du og jeg sammen! Jeg lager smykker som varer, som tåler hverdagsbruk, og skulle det mot formodning bli ødelagt så reparerer jeg for deg uten ekstra kostnad – for mine smykker (eller dine, da) skal ikke gå i stykker.

  (Og vi kan jo alle kan bidra til bærekraft ved å kjøpe skikkelige ting som varer fremfor ting med kort levetid – vi kan velge med omhu og heller kjøpe færre ting.)

  Øko-sertifiserte smykkeesker
  Øko-sertifiserte smykkeesker

Bærekraft for Norge

 • jeg har valgt å melde meg inn i merkeordningen Norwegian Made, som er etablert for å fremme produkter som produseres i Norge. Jeg synes dette er viktig av to hovedgrunner:

 • for det første så synes jeg det er viktig å bevare håndverkstradisjoner i Norge, og å beholde kunnskapen om håndverk og produksjon.
  Vi trenger flere bein å stå på enn bare oljeinntekter og teknologi, og jeg tenker at nyskapning kommer lettere når man kjenner produksjonsprosessen.

 • For det andre – og enda viktigere for meg – produksjon i Norge skaper arbeidsplasser og gir skatteinntekter som bidrar til velferd for oss alle. Hvis vi kjøper et produkt (smykke eller noe annet) som er produsert i Norge, så bidrar vi til at samfunnet vårt får større inntekter: selskapsskatt, merverdiavgift/moms, arbeidsgiveravgift og personskatt fra alle lønnsmottakere i selskapet.

Dette lasset kan vi alle være med å dra hvis vi kjøper ting produsert i Norge.
(Hvis du vil lese mer om «Norwegian Made» så kan du gjøre det HER)

Norwegian Made - les mer på www.norwegianmade.no
Norwegian Made – les mer på www.norwegianmade.no

Bærekraft for alle menneskene involvert i Smykkeverket

 • jeg har både følt det på kroppen selv og sett det på nært hold hos folk jeg holder høyt – stress og mas i hverdagen er ikke bærekraftig i det lange løp. Det ødelegger både kreativitet, produktivitet og livskvalitet. Så jeg (og Smykkeverket) tilstreber å rasjonalisere med både egne og andres krefter – ingen urimelige tidsfrister internt eller mot leverandører, og ikke for mange oppgaver på en gang.

Av og til tar derfor produksjonen av ditt smykke en dag ekstra pga noe uforutsett, og av og til må jeg si nei til oppdrag av en eller annen grunn. Sånn må det være for at vi alle skal leve lenge, og lykkeligere.